7th Xella Student Competition 2009/2010

Subject of the competition was a design for a building functioning as the extension of the Bode Museum in Berlin.

The extention building should house diverse functions such as storage, exhibition, cafe, shops and eventspaces and should be connected to the existing Bode Museum. Though due to it’s position outside the ‘Museums island’ the design is not restricted by the general appearance of the exsiting museums. The new building should have a independent architectural language and interact with the architectural monuments in the historical city of Berlin.

The main subject is to create more exhibition space to generate a collective exhibition of sculptures and paintings with the Bode Museum. As the masterplan intends to locate all administrative functions, as well as restauration, storage etc. outside the museums island, it shall be considered to include these into the extention buildings room programm, to ensure they are located in the vicinity of the island. Just like the Bode Museum, the extention building should provide space for events and other functions.

Our design understands and captures in it’s own fragmented, though homogeneous independent form art history as a nonlinear structure and becomes the reflection and spacial model of the exhibited art of diverse earas.

Spacial structures, visitor movement and exhibition concepts reject the classical enfilade of traditional museums architecture, arouse emotions, encourage for interpretation, leading to an interaction with art and architecture.

As a sensitive and respectful reaction to the immediate environment the clear shape of the site will be preserved and the building height of only 19 m will blend the almost solitary mass into the landscape of the city. The largeness of the shifting opaque and transparent areas will support the adaptation.

The play between enclosed rooms and openings, as well as the soaring and slanted walls characterizes the inside of the building. This play assimilates the sculptural idea of architecture, and creates a constant changing of the spacial perception and seems to be a rigid motion.

The entrance to the museum is oriented towards to Bode Museum and therefore indicates the extention of the Museum island. Important visual connections are the entrance of the Bode Museum itself and the entrance to the Pergamon Museum.

Aside from the skywalk, the new building is connected to the Bode Museum and the Archilogical promenade of the Museum island at the basement level, allowing weather protected transport of artefacts between the museums.

The design divides the exhibition into solitary units,  separating them with open spaces flooded with daylight. This serves the mental processing of the seen and creates a harmonic and clear change of themes of the individual exhibition rooms.

The movement through the building describes one coherent experience, which similar to the history of art, is not a straight line, but one with edges and corners.

The skywalk becomes a connector of history, linking the new exhibition with the exsiting one. Out of consideration of the historical value of the Bode Museum, the impact of this connection will be reduced to a minimum by changing only one single window of the Bode Museum to a throughway. The occuring loads of the skywalk will be equally distributed between the loadcarrying wall of the new building and the parapet of the exsiting museum using a ‘Vierendeel bridge’.

Load baring walls enable a free plan and an independend exhibition desing.

For energy efficiency and a constant climate for the exhibition rooms the entire temperature control will be managed through floors and walls with concrete core activiation.

he large areas serve as thermal storage and reduce the lead time and balance the occuring peak temperatures during summer and winter.

Controlled night ventilation via openings in the atrium regulates the temerature through natural ventilation.

At night the illumintation of the atriums enhances the buildings urban appearance and creates a focus on to this area. Changing collors could indicate a diversity of events and aínteractions in the central courtyard. The stairwells not only connect the levels, but serve as ranks.

 

Team:   Robert Essen and Michael Gransitzki

Year:      2010

Advertisements

3 thoughts on “light moments

  1. A very amazing blog and ive beloved studying a number of of the articles and posts contained upon the positioning, sustain the great work and hope to learn much more exciting articles within the time to come. Love.

  2. I really enjoy looking at on this site, it has got great articles . “For Brutus is an honourable man So are they all, all honourable men.” by William Shakespeare.

Comments are closed.